Ibu hamil secara azalinya mula memandang diet hariannya sebagai
sesuatu yang serius. Maklumlah, membawa insan lain dalam tubuhnya,
menjadikan seorang ibu tidak mahu merisikokan bayinya terhadap
perkara-perkara yang tidak diingini.
Makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan semasa mengandung
dikaitkan dengan merendahkan peluang mempunyai bayi dengan alahan
tertentu,satu kajian dari Jepun mencadangkan hal ini.
Kajian mendapati bahawa bayi yang dilahirkan oleh wanita yang memakan
buah-buahan dan sayur-sayuran hijau dan kuning yang kaya dengan beta
karotena, mempunyai kurang risiko menghidap ekzema, satu keadaan yang
menyebabkan kulit menjadi gatal, kering, merah dan rekah.
Makanan yang tinggi dalam Vitamin E, seperti yang ditemui dalam
beberapa sayur-sayuran hijau, juga didapati boleh mengurangkan risiko
semput pada bayi.
Kajian ini dibuat terhadap 763 wanita Jepun yang memakan sayur dan
buah semasa mengandung untuk menilai adakah bayi mereka menghidap
ekzema.
Keputusannya, penyelidik mendapati, pengambilan sayur dan buah yang
kaya dengan fitonutrien semasa hamil mengurangkan risiko ekzema pada
bayi sehingga 79%, selepas didedahkan kepada faktor-faktor yang boleh
mencetuskan ekzema.
Jadi, kepada ibu-ibu hamil, banyakkan mengambil makananan yang tinggi
dengan beta karotena, insya-Allah kita berusaha untuk menghidarkan
anak-anak kita dari risiko penyakit-penyakit yang boleh mengganggu
kegiatan harian mereka. Dan setelah melahirkan, jangan abaikan untuk
menyusukan bayi anda dengan susu badan!
Dapatkan Set Kehamilan Shaklee hari ini!
Jom Dapatkan daripada saya ...anda berhak mendapat konsultasi PERCUMA daripada saya :
Tumarawati Manshor [Ummi Zubari] Shaklee Independent Distributor [ID No : 892671]
012-8915582 FB : Ummi Zubari Fan Pages : Ummi Zubari Corner
No comments:
Post a Comment