Sumber :
http://vitaminsemulajadi.com/kenapa-perlu-ada-alfalfa-di-rumah-anda/
Alfalfa berasal dari perkataan Arab, Al-Fash-Fash, bermaksud “bapa
segala tumbuhan”. Ia sangat kaya dengan vitamin, mineral dan nutrien
lain yang memainkan peranan besar dalam kesihatan seperti menguatkan
tulang serta keseluruhan tubuh.
Alfalfa digunakan dalam perubatan tradisional Cina sejak kurun ke-6
untuk merawat pelbagai penyakit seperti masalah buah pinggang,
mengelakkan edema, artritis, memperbaiki sistem pencernaan, sistem
rangka, kelenjar dan salur kencing. Alfalfa digunakan untuk membersihkan
darah dan detoks tubuh.
Antara kebaikan2 alfalfa:
- mengurangkan simptom menopos
- menurunkan kolesterol
- mengelakkan strok
- menguatkan tulang dan melegakan artritis
- diuretik
- membantu dalam anemia
- masalah pencernaan
- IBS (irritable bowel disorder)
- membantu penyembuhan tulang yang patah
- menyeimbangkan hormon
- membanyakkan susu badan
- meningkatkan vitamin K terutama bagi mereka yang mengambil ubat-ubatan seperti amoxicillin, gentamicin dan streptomycin
Alfalfa mengandungi asid amino seperti arginine, lysine, theronine
dan typtophane. Asid amino ini penting untuk pelbagai fungsi tubuh.
Ia juga adalah makanan alkali bagi mengelakkan jangkitan dalaman.
Alfalfa mengandungi mangan yang dapat membantu menyeimbangkan gula dalam darah bagi pesakit diabetes.
Alfalfa adalah sumber vitamin K terbaik. Vitamin K membantu dalam
pembekuan darah di mana dia menggerakkan kalsium kepada protein yang
membentuk jaringan mikroskopik untuk menyangkut sel darah merah.
No comments:
Post a Comment