Karbohidrat memberikan kepada kita sumber tenaga yang
utama melalui glukosa. Ia penting kepada otak dan tubuh badan berasal
daripada makanan daripada tumbuh-tumbuhan. Secara semula jadi,
karbohidrat sangat berkait rapat dengan vitamin, mineral, protein, lemak
dan serat.
Karbohidrat Yang Ditapis
Karbohidrat kompleks merupakan satu bahan yang tidak cepat
dipecahkan dan ditukar menjadi gula seperti ubi kentang. Manakala
karbohidrat yang ringkas atau ditapis pula merupakan hasil daripada
pengubahsuaian struktur karbohidrat yang asal sehingga ia mudah untuk
memasuki saluran darah seperti satu suntikan gula.
Suntikan ini akan merangsang kepada penghasilan inslulin
yang akan menukarkan gula ini kepada lemak tersimpan berbanding
ditukarkan kepada tenaga. Kesannya, otak mula mengalami kekurangan
tenaga.
Karbohidrat sangat penting dalam diet anda, namun sumber
utama kepadanya seharusnya datang daripada sayur sayuran daripada
bijirin yang ditapis. Hal ini disebabkan oleh bijirin yang ditapis ini
sangat berkait rapat dengan penyakit yang melibatkan jantung, buah
pinggang, hati dan pankreas.
Kesan Pengambilan Berlebihan Karbohidrat Di Tapis
Karbohidrat yang ditapis ini juga menyumbang kepada
penyakit hiperaktiviti, masalah pembelajaran dan kecenderungan untuk
melakukan keganasan. Selain itu, ia juga menyebabkan alahan, anoreksia,
kerapuhan tulang, tekanan, diabetes, penyakit Celiac dan ketidakstabilan
gluten.
Dalam masa yang sama, vitamin B, membolehkan enzim yang
diperlukan menukarkan karbohidrat kepada tenaga. Karbohidrat yang
ditapis sangat kurang kandungan vitmain B, akhirnya akan menyebabkan
penukaran karbohidrat kepada lemak dan akhirnya akan menyebabkan
pertambahan kolestrol dan paras trigliserida selain daripada
menjejeaskan paras insulin.
Sungguhpun sesetengah pengeluar makaann mendakwa bahawa
makanan yang dihasilkan mereka kaya dengan vitamin B, namun ia hanyalah
dalam bentuk sintetik; tidak mampu memberikan kesihatan yang lebih baik.
Bijirin dan Bijian yang Ditapis
Banyak didengari sekarang antara kematian adalah
disebabkan oleh penyakit kardiovaskular atau diabetes. Banyak kajian
yang telah dilakukan mendapati rintangan insluin merupakan penyebab
kepada diabetes jenis II serta penyakit jantung koronari.
Sebelum ini, lemak dalam diet dipercayai sebagai penyebab
utama kepada peningkatan penyakit. Kini, American Diabetes Association
dan American Heart Association kedua-duanya mencadangkan supaya
meningkatkan pengambilan karbohidrat untuk digunakan sebagai tenaga.
Walaupun sudah mengamalkan diet rendah lemak, pengambilan
karbohidrat yang ditapis telah menyebabkan para pengkaji bukan sahaja di
AS malah di seluruh dunia memahami bahawa betapa pengambilan
karbohidrat jenis ini akan mempengaruhi tindak balas insulin dan
penghasilan lemak dalam badan.
Glisemik Indeks Sebagai Ukuran
Glisemik Indeks digunakan
bagi mengukur betapa cepat karbohidrat dicernakan. Beban glisemik akan
mengukur kandungan karbohidrat serta indeks glisemik makanan untuk
menberikan satu idea tentang keupayaan karbohidrat dalam meningkatkan
kandungan gula dalam darah.
Ubi kentang, bijirin yang diproses serta jus buah-buahan
mengandungi beban glisemik yang tinggi. Bijirin seperti jagung, nasi dan
gandum yang telah dikisar memiliki kandungan kanji yang lebih tinggi
dan serat yang sedikit selain daripada paras nutrien dan pitonutrien yang
kurang. Bijirin penuh tidak memberikan kesan yang besar kepada tindak
balas insulin berbanding bijirin yang ditapis seperti nasi putih, tepung
putih dan bijirin proses yang lain.
Sungguhpun begitu, bijirin penuh perlu dilakukan sesuatu
untuk membolehkan ia dihadam. Caranya ialah dengan mencambahkan,
merendamkan serta menapaikannya bagi meningkatkan keberadaan nutrien di
dalamnya. Bijirin penuh yang tidak dirawat mengandungi sebatian yang
akan menghalang penyerapan nutrien. Adalah penting untuk diingat bahawa
kandungan nutrien dalam bijirin adalah lebih rendah berbanding yang
terkandung dalam makanan yang lain seperti sayur-sayuran.
Makanan yang Dilenyek
Proses lenyekan merupakan satu proses yang dilakukan oleh
pengusaha makanan yang berbentuk separa cecair dan akhirnya
dibentuk-bentuk dengan menggunakan mesin dengan bentuk yang menarik.
Proses ini banyak digunakan dalam penghasilan pelbagai jenis makanan.
Dalam proses ini, daging atau bijirin akan dijadikan
seperti bubur, dimampatkan dan dibentukkan secara paksa kemudian akan
disembur dengan minyak dan gula. Seorang bekas ahli biokimia korporat
dan penulis buku Fighting the Food Giants, Paul Stitt,
mengatakan bahawa proses seperti ini akan memusnahkan kebanyakan nutrien
di dalam bijirin tersebut walaupun ia telah ditambah dengan vitamin.
Stitt menjelaskan satu kajian yang tidak diterbitkan telah
dilakukan oleh sebuah syarikat bijirin di mana dalam uji kaji tersebut,
tikus makmal telah diuji dengan memberikannya makan pelbagai jenis
diet. Satu diberikan gandung yang kaya dengan vitamin dan mineral. Satu
lagi diberikan air dan larutan vitamin.
Kumpulan yang lain pula diberikan puf gandum serta vitamin
atau larutan mineral. Kumpulan keempat pula diberikan hanya air.
Hasilnya, kumpulan tikus yang pertama didapati hidup selama setahun.
Manakala tikus yang hanya diberikan air dan vitamin/larutan mineral pula
hanya hidup selama 2 bulan sahaja. Tikus yang diberikan air sahaja pula
hidup selama sebulan. Akhir sekali, tikus yang diberikan bijirin dan
larutan vitamin pula mati selepas tempoh dua minggu!
Para pengkaji telah menemui tanda-tanda kejutan insulin di
dalam badan tikus tersebut yang makan bijirin : yang menyebabkan
kegagalan fungsi buah pinggang, hati dan pankreas serta saraf tunjang.
Bijirin dan Gula
Disebabkan oleh bijirin akan bertukar kepada gula dalam
tubuh badan kita dengan sangat cepat, kita perlu lihat kepada
kesan-kesan daripada pengambilan gula yang ditapis di dalam tubuh badan
kita juga. Kebanyakan bijirin, roti dan makanan berbungkus mengandungi
gula tambahan.
USDA telah melakukan kajian terhadap pengambilan gula yang
ditapis serta tepung putih pada tahun 1970 dan 1997. Hasilnya mendapati
bahawa pengambilan diet yang kaya dengan fruktosa dan sirap jagung
serta pemanis-pemanis yang lain meningkat kepada 144.5 pound karbohidrat
setiap orang bagi setiap tahun. Hasil ini boleh dibandingkan dengan 17
pound lemak badan seseorang bagi setiap tahun. Kini industri
menghasilkan kira-kira 156 pound gula yang ditapis bagi setiap orang
dalam tempoh setahun.
Gula Yang Ditapis
Gula yang ditapis memberikan kalori namun tidak memberikan
apa-apa nutrien. Ia sering dikenali sebagai ‘kalori kosong’. Namun
begitu, bukan setakat itu sahaja, ia juga bahkan menyebabkan anda
terpaksa ‘berhutang’ dalam soal kesihatan anda dalam pelbagai cara.
Gula yang ditapis kini menjadi 16% daripada purata diet
masyarakat Amerika dan juga secara amnnya seluruh dunia . Ini yang
menyumbang kepada penyakit jantung, obesiti dan kerosakan gigi seperti
yang dilaporkan oleh Center for Science in the Public Interest.
Pengambilan kalori kosong ini bermakna masyarakat dunia perlu
mendapatkan 100% nutrien daripada hanya 84% daripada makanan yang mereka
makan.
Dalam kalangan golongan dewasa, diabetes Jenis II (yang
disebabkan oleh diet dan gaya hidup) telah meningkat kepada 70% bagi
mereka yang berumur 30-an di Amerika, manakala 40% dalam kalangan mereka
yang berusia 40-an dan 31% bagi yang berusia 50-an.
Walaupun kebanyakan gula yang ditapis terdapat dalam
makanan yang diproses, namun ramai yang tidak menyedari bahawa gula
semula jadi atau gula mentah yang mereka gunakan di rumah juga merupakan
gula yang ditapais. Jus buah, kristal Florida, kristal sukanat dan
kristal turbinado juga merupakan gula yang telah diproses supaya ia
lambat diserap dalam tubuh badan.
Daun stevia, madu asli dan sirap maple adalah pilihan yang lebih baik namun masih lagi perlu digunakan secara sederhana.
***jika
anda berminat menjadi ahli shaklee atau inginkan penerangan lebih
lanjut, atau ingin membeli anda boleh hubungi saya melalui :_
UMMI ZUBARI
SID 892671
atau,
jika anda berminat untuk berjumpa atau mendapatkan produk shaklee ini,
saya adalah pengedar aktif shaklee di BINTULU, SARAWAK….POS SELURUH
MALAYSIA, BRUNEI, SINGAPORE….
No comments:
Post a Comment