Sarapan
merupakan sajian terpenting dalam kehidupan seharian. Ia bukan sahaja
menjadi hidangan pertama pada setiap hari pada waktu pagi, malahan
terdapat kajian mendapati bahawa apa yang anda makan untuk sarapan akan
turut mempengaruhi apa yang anda makan pada keseluruhan hari.
Sarapan yang
berkhasiat dapat mengurangkan anda daripada mengambil makanan berkalori
tinggi pada waktu mak yang lain, sekaligus dapat membantu mengawal
berat badan anda.
Tip yang paling penting adalah ambil
sarapan setiap hari tanpa skip. Namun begitu, pengambilan roti canai
atau nasi lemak pada setiap hari tidak dapat membantu dalam penjagaan
kesihatan anda. Apa yang penting adalah dengan cara memilih menu sarapan
pagi yang sihat, berkhasiat dan seimbang.
Jom ikuti tip yang akan kami kongsikan kepada anda mengenai 5 cara makan yang sihat ketika sarapan untuk memulakan pagi anda dengan lebih sempurna dan bermakna.
Berikut merupakan 5 cara makan yang sihat ketika bersarapan sebelum memulakan hari baru anda adalah antaranya dengan;
1. Waktu makan yang tetap
Cuba amalkan waktu sarapan yang tetap
pada setiap hari dan ini akan membuatkan sistem tubuh anda akan
berfungsi dengan lebih cekap jika anda makan mengikut waktu.
2. Sediakan sarapan anda sendiri
Siapa kata sarapan itu tidak penting dan
membosankan? Jadikan sarapan sesuatu yang menyeronokkan dengan
menyediakan sendiri sarapan yang mudah dan ringkas seperti sandwich yang
penuh dengan salad atau semangkuk bijirin sama ada oat atau muesli yang
ditambah dengan buah-buahan, susu atau yogurt.
3. Pilih makanan yang rendah lemak
Kurangkan kekerapan pengambilan nasi
lemak, nasi goreng, mi goreng, lontong, roti canai atau kuih-muih yang
bergoreng kerana makanan-makanan sebegini menggunakan minyak dan santan
yang banyak dalam masakan.
4. Pilih makanan yang tinggi serat
Diet yang tinggi kandengan seratnya
dapat membuatkan anda cepat kenyang dan bertahan lebih lama. Ini dapat
mengelakkan anda daripada makan banyak pada waktu tengah hari.
Kebiasaannya, diet tinggi serat mempunyai kalori yang lebih rendah. Anda mungkin boleh mencuba makanan-makanan ini dari sumber seperti roti mil penuh, oat, jagung, kekacang, buah-buahan dan sayur-sayuran.
5. Konsisten saiz hidangan anda
Sarapan yang sempurna mempunyai 3
komponen; satu hidangan karbohidrat, satu hidangan protein, tenusu dan
makanan tinggi kalsium, manakala satu lagi hidangan untuk buah-buahan.
Tidak sempat ambil sarapan pagi?
Jika anda bangun lewat dan sudah
terlewat untuk ke kuliah atau ke tempat kerja, beberapa contoh sajian
yang mudah dan berkhasiat ini mungkin dapat membantu mengalas perut
anda;
- Semangkuk bijirin (oat/muesli) dan susu; atau
- Segelas susu atau minuman malt coklat, 2 keping roti mil penuh disapu mentega; atau
- Sebiji epal/ pisang untuk dimakan dalam perjalanan; atau
- Sandwich; atau
- Biskut oat/ biskut keju
Resepi Smoothie Pisang & Oat
¼ cawan oat
½ cawan yogurt asli rendah lemak
1 biji pisang, dipotong tiga
½ cawan susu rendah lemak
2 sudu besar madu
¼ sudu kecil serbuk kayu manis
Cara penyediaan:¼ cawan oat
½ cawan yogurt asli rendah lemak
1 biji pisang, dipotong tiga
½ cawan susu rendah lemak
2 sudu besar madu
¼ sudu kecil serbuk kayu manis
Campurkan kesemua bahan ke dalam pengisar. Kisar sehingga halus. Hidangkan serta merta. Jika ingin tambah kan keceriaan, hiaskan dengan potongan strawberi.
Khasiat Oat
Ia adalah salah satu bijirin yang mengandungi nutrisi semulajadi dan kaya dengan fiber serta rendah kalori. Oat lambat dihadam dan menyebabkan anda kenyang dalam jangka masa yang panjang. Penyediaannya juga mudah dan ringkas serta mampu mengawal paras gula dalam darah.
No comments:
Post a Comment