Sakit gout ialah satu penyakit yang
diakibatkan oleh peningkatan asid urik di dalam darah. Apabila tahap
asid urik dalam darah ini terus meningkat, sebahagian asid urik ini akan
membentuk “kristal asid urik” pada bahagian sendi-sendi dan ini akan
menyebabkan sendi ini mengalami sakit, sukar di bergerak, pembengkakan
dan inflamasi.
Selain guna penawar gout
, penghidap sakit gout juga sebaiknya mengamalkan pemakanan yang sesuai
untuk penyakit gout. Di bawah adalah serba sedikit kompilasi maklumat
dari internet yang boleh menjadi panduan untuk mengatasi penyakit gout .
Antara perkara penting dalam pemakanan untuk sakit gout ialah banyakkan memakan makanan bersifat alkali. Antaranya adalah:
1. Buah dan sayur: kerap makan lobak
putih, daun saderi/sup, atau buah ceri (dos rawatan gout: 25 biji
sehari), atau cuka epal 1 sudu besar selang sehari. Cuka epal dan buah
ceri adalah rawatan yang berkesan untuk penyakit gout.
Juga boleh amalkan Alfalfa kerana ia
tinggi dengan mineral dan nutrien lain yang boleh mengurangkan serum
asid urik dalam darah. Daun pasli pula adalah diuretik yang hebat, ia
membantu dalam meningkatkan jumlah air kencing yang seterusnya
menggalakkan penyingkiran asid urik.
2. Banyakkan minum air beralkali seperti air telaga, air bukit, air zam-zam, air bertapis, air bawah tanah.
3. Sumber protein : Ganti ayam daging
dengan ayam kampung / organic kerana ayam kampong kurang bersifat asid
berbanding ayam daging komersial. Walaubagaimanapun hadkan
pengambilannya kerana ia juga termasuk makanan berasid. Elakkan daging
lembu. Hadkan pengambilan susu kepada 1 pain sehari.
4. Ganti majerin, lelemak sayuran /
shortening, krimer minyak sayuran, dan minyak sayuran terhidrogen
dengan mentega susu asli (Anchor, SCS), minyak sapi asli (QBB).
5. Ganti gula pasir putih dengan gula
merah, gula molasses, madu asli, jaggery cane sugar (gula tebu asli),
gula nipah, gula kabung, gula kelapa asli.
6. Kurangkan makanan berminyak /
bergoreng. Jika hendak menggoreng @ menumis, guna minyak zaitun extra
virgin atau minyak karotino. Kurangkan penggunaan minyak masak
bertapis/refined yang diproses secara kimia. Jangan guna minyak goreng
lebih 3x recycle.
Di atas serba sedikit tips pemakanan yang baik untuk pesakit gout, tapi selain pemakanan, boleh cuba search petua sakit gout lain. Juga seeloknya mula ikhtiar dengan mendapatkan rawatan sakit gout yang sesuai.
***jika
anda berminat menjadi ahli shaklee atau inginkan penerangan lebih
lanjut, atau ingin membeli anda boleh hubungi saya melalui :_
UMMI ZUBARI
SID 892671
013-8342092
atau,
jika anda berminat untuk berjumpa atau mendapatkan produk shaklee ini,
saya adalah pengedar aktif shaklee di BINTULU, SARAWAK….POS SELURUH
MALAYSIA, BRUNEI, SINGAPORE….
No comments:
Post a Comment