Welcome and thank you for visiting UMMI ZUBARI CORNER
I am UMMI ZUBARI , your Shaklee Independent Distributor at BINTULU, SARAWAK. Delivery throughout Malaysia
Shaklee ID: 892671 | 013-8342092| |FB: Ummi Zubari
EKSKLUSIF utk anda..Jom klik LIKE
PENGEDAR SHAKLEE BINTULU : Perbezaan ESP dan Soya Biasa Jenama Lain
Perbezaan ESP dan Soya Biasa Jenama Lain
Akhir-akhir ini
ramai yang menimbulkan keraguan tentang khasiat ESP dan menyamakan ESP
dengan sumber soya biasa sedangkan perbezaan ESP dan soya biasa adalah
ibarat langit dan bumi.
Terdapat segelintir yang menyebarkan kisah keburukan soya, copy &
paste, forward sana sini tanpa ilmu yang cukup sehingga terpalit juga
keburukan tersebut pada ESP Shaklee. Yang buruk itu apabila disebarkan, sekiranya tidak betul akan menjadi
fitnah. Daripada menyebar fitnah, merujuk surah Al-Baqarah ayat 191,
(dengan ayat sinis) lebih baik bunuh orang. Anda sanggup?
Saya tahu anda tidak begitu. Buktikan pada diri bahawa kita bukan jenis yang suka forward keburukan.
Sebarkanlah kebaikan ketika masih hidup, bila dipanggil mengadap
Ilahi maka tertutuplah pintu pahala melainkan (salah satunya) kebaikan
yang kita sebarkan.
Yang sebetulnya, apa sahaja perkara jika diambil berlebihan dari apa yang sepatutnya maka sudah pastilah membawa keburukan.
Artikel ini membincangkan perbezaan ESP dan soya biasa.
5 Perbezaan ESP dan Soya Biasa
ESP dibuat daripada kacang soya yang benar-benar semulajadi, iaitu
kacang soya yang tidak diubahsuai genetiknya (non-GMO) sejak dari
penghasilan biji benih sehinggalah dituai dan diproses menjadi ESP. Manakala produk soya komersial lain, termasuk kacang soya yang dibeli
di pasar, adalah kacang soya yang telah diubahsuai genetiknya supaya
cepat membesar (sama seperti penghasilan ayam daging).
#2
Kacang soya non-GMO adalah rendah lemak dan bebas kolesterol. Ia
terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya
untuk kehidupan yang aktif. Kacang soya biasa yang diubahsuai genetiknya pula mengandungi
bahan-bahan aktif yang tidak dapat menghasilkan tenaga yang mencukupi
untuk tubuh badan manusia malah membahayakan.
#3
ESP membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan
fungsi enzim serta hormon yang sempurna. ESP juga membantu mengekalkan
paras gula yang normal dalam darah. Soya biasa tidak membantu kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan
fungsi enzim serta hormon, walaupun diminum dalam kuantiti yang banyak
kerana perubahan pada genetik soya itu sendiri. Apatah lagi mengekalkan paras gula dalam darah apabila kandungan gula
dalam soya tersebut sendiri pun sudah berlebihan daripada apa yang
diperlukan oleh tubuh badan.
#4
Kandungan lemak dalam ESP sangat minimum iaitu 1 gram dan tidak mempunyai laktosa bagi memastikan kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. Soya biasa pula mengandungi paras laktosa yang tinggi dengan gula berlebihan yang terkandung dalam setiap pek soya tersebut.
#5
Yang paling penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan
pengawet, selain mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram
karbohidrat untuk tenaga. Sedangkan soya biasa banyak mengandungi perasa tiruan, pemanis
berlebihan, pewarna dan pengawet yang menampakkan kecantikan susu soya,
malah tidak mengandungi sebarang khasiat selain sebagai penghilang
dahaga sementara ketika diminum sejuk saat berbuka puasa.
7 Kriteria Perbezaan ESP dan Soya Biasa
#1
Kacang soya untuk ESP itu sendiri tumbuh membesar secara organik. Kenapa mesti ditanam secara organik? Kerana penanaman secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Kajian telah membuktikan bahawa ada hubungkait antara kanser dan nitrat. Jadi amatlah penting pestisid, fungisid, and herbisid tidak digunakan disepanjang proses pembesaran kacang soya.
#2
Kacang soya untuk ESP adalah non-GMO (tidak dihasilkan secara genetik). Kenapa bukan genetik sedangkan kos penghasilan melalui kaedah genetik adalah jauh lebih rendah? Sama seperti vitamin sintetik dan vitamin natural, kebanyakan
syarikat lain akan jimatkan kos ke paras paling rendah, iaitu salah
satunya menggunakan kacang soya yang dihasilkan secara genetik. Seorang saintis Brazil (Dr. Louis J. Pribyl) menegaskan kajiannya
bahawa apabila genetik baru dimasukkan ke dalam tumbuhan, maka toksin
akan dibina tanpa disedari!
#3
Protein perlu mengandungi 9 asid amino penting. Tubuh badan
memerlukan kesemua 9 asid amino ini untuk menghasilkan hormon, jus
penghadaman, antibodi dan enzim. Jika salah satu asid amino penting ini tiada, sistem imun boleh
menurun sebanyak 30%, di samping banyak fungsi tubuh badan tertangguh
atau terhenti terus.
#4
Dalam proses pembuatan serbuk soya, kepingan soya hendaklah dicuci
dan dibersihkan dengan air, bukan alkohol yang memusnahkan kandungan
isoflavon sehingga 88%! Padahal isoflavon ini yang diperlukan untuk mengurangkan risiko
mendapat kanser paru-paru dan sebagainya. Isoflavon juga bermanfaat
dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.
#5
Bahan anti-tiroid dan anti-ketumbuhan ada terkandung dalam soya
mentah. Kekurangan bahan-bahan ini di dalam tubuh badan boleh
mengakibatkan tekanan darah rendah, suhu badan menurun dan sindrom resah
(restless leg syndrome). Carilah satu jenama soya selain ESP yang mampu membuat proses
pengasingan dengan mengekalkan soya dalam keadaan mentah, yang mampu
mengekalkan kandungan asid amino dan isoflavon yang sensitif haba pada
tahap yang paling tinggi dan dalam masa yang sama tidak mengasingkan
bahan anti-tiroid dan anti-ketumbuhan ini.
#6
Proses pembuatan protein soya sebaiknya dibuat tanpa pemanasan. Ini
kerana asid amino sangat sensitif terhadap suhu yang tinggi. Beberapa
kajian mendapati memanaskan protein telah terbukti memusnahkan 50%
daripada asid amino. Individu yang secara berterusan mengambil diet tanpa asid amino
penting ini akan mengganggu perkembangan otak dan hormon serta tisu
badan.
#7
Serbuk soya mesti mempunyai kalsium yang tinggi, kerana sifatnya yang sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Kebanyakan soya biasa jenama lain tidak mengandungi kalsium yang mencukupi. Itulah perbezaan ESP dan soya komersial biasa.
Masih Musykil Tentang Perbezaan ESP dan Soya Biasa?
Jika anda masih ragu-ragu tentang ESP, sila share artikel ini dengan
kenalan anda untuk sama-sama mengkaji apa yang telah saya tuliskan di
atas.
***jika
anda berminat menjadi ahli shaklee atau inginkan penerangan lebih
lanjut, atau ingin membeli anda boleh hubungi saya melalui :_
UMMI ZUBARI
SID 892671
call/sms/whatsapp : 013-8342092
atau,
jika anda berminat untuk berjumpa atau mendapatkan produk shaklee ini,
saya adalah pengedar aktif shaklee di BINTULU, SARAWAK….POS SELURUH
MALAYSIA, BRUNEI, SINGAPORE….
No comments:
Post a Comment