Assalamualaikum dan petang....saya nak share satu entry dari penulis blog Lyna Noh tentang 9 sebab kenapa suppliment penting dalam kehidupan kita...saya nak pembaca blog saya mendapat manfaat penulisan beliau. Betul ke suupliment tak penting ??
#################################################################
Kita
perlu makanan makan seimbang, minum air yang cukup dan bersenam. Ini
adalah keperluan. Makan buah oren dan minum air masak itu adalah wajib.
Oren dan air masak bukan supplement ya. Supplement ni benda yang kita
tambah, bukan benda utama.
Jadi, kenapa kita mesti ambil supplement walaupun dah amalkan pemakanan sihat?
1.
Kita banyak ambil makanan rapu walaupun bukan junk food. Rapu kat sini
bermakna nutrien dan kurang dan tak sama macam zaman toknenek kita dulu.
Amik contoh susu lembu… lembu2 yang diternak utk mass market
(especially overseas) ni dicucuk dgn macam2 vaksin la antibiotik semua
(macam orang jugak) so that diorang tak kena penyakit. rugi ooo kalau
lembu2 kena penyakit… dahla nak membelanya dah banyak belanja, sakit
pulak… nak lupuskan pun kena belanja juga… so dr hasil cucuk2 ni..
macam2 lah rBGH la ape la dalam susu tu…. so kalau nak minum susu,
elakkan minum susu import. kalau u kena pengusaha lembu tenusu & u
tau dia takde cucuk2, tanam secara organik, u beli susu dari dia je.
masih dalam topik susu…. hasil dari lembu ni bukan susu je tau… keju,
sosej dan sebagainya… lagilah kita ni bukannya tau pun keju tu macamana
jenis-jenisnya, rasa aslinya… kalau ada orang jual keju kita beli je…
apa benda letak dalam tu pun kita tatau kan?
2.
Tanah pertanian hilang zat. Ni bukan saja2 kata… mmg dah lama orang
buat study ke atas tanah pertanian.Paling awal saya pernah baca report
tahun 1982 (dah hilang tak jumpa dah aduhhh). bayangkan 36 tahun yg lalu
pun hasil tanaman dah hilang dalam 20% nutrien… harini macamana
agaknya?
3.
Air pun kurang mineral. Orang dulu2 minum air ambil dari perigi, dari
mata air, dari uyun…. tapi harini kita minum air dari mana? Dari paip…
air paip dari mana? dari pusat memproses air… air tu asal dr mana?
heheh… saya pelajar civil engineering, water treatment adalah salah tu
benda yg saya belajar…melawat ke tempat proses air paip kita tu… apa yg
boleh saya cakap, kalau u tahu macamana air kita diproses, u rasa geli
nak minum air paip.
4.
Low calorie diet = low nutrients. Sekarang ni kan banyak jenis cara nak
kontrol makan,… salah satunnya calorie count… tapi sebenarnya bila kita
berkira dgn kalori, kita sebenarnya berkira dgn nutrient. Sebab tu Dr
Sonhee cakap (she was a dietitian), kalau u betul2 nak makan makanan
ikut saranan RDA, u akan terlebih kalori. tapi kalau u limitkan kalori,
nutrien pulak tak cukup. hadoi.
5.
Makanan yg tak organik lagi sikit nutrientnya. Saya ada baca atikel
yang kata takde beza pun organik ke tak organik, sama je (saya rasa
atikel tu nak protect farmers mass market & taknak bagi kita takut
nak makan makanan biase, hehehe) tp study membuktikan makanan yg bukan
organik lebih rendah nilai nutrisi tapi tinggi gula… mind u asal usul
pertanian adalah secara organik ye.
6.
Grain-fed, hasil ternak yg makan dedak (bijirin) insted of rumput…
haiwan yg grain fed ni dia akan malnourished.. so bayangkan la apa jadi
kat daging2 dia.. walaupun grain fed ni lebih sedap dan lebih lembut…
7.
Pendedahan terhadap toksin. Tak payah pegi jauh. udara dalam rumah kita
yang kita sedut hari2 ni ingat bersih sgt ke? bersih cuma takde habuk
dan asap kereta je. tp ada macam2 chemical yang kita dan keluarga kita
sedut hari2. daripada perabot, sampailah kepada peralatan di dapur dan
alatan mencuci.
8.
Penyerapan nutrien makin berkurang bila kita makin tua. Kalau
budak-budak perlukan nutrien yang cukup untuk mereka membesar, orang tua
pula sebab badan mereka dah kurang efisyen untuk serap zat makanan.
9.
Bersenam menyebabkan tubuh kita perlukan lebih nutrien. Walaupun orang
kata ‘bersenam adalah ubat terbaik’ tapi bila kita bersenam, kita
gunakan tenaga simpanan kita. Oleh itu kita perlukan tenaga tambahan
untuk recovery.
Idea
bahawa kita boleh dapatkan cukup nutrien daripada makanan memang sangat
ideal secara teori. Tapi secara praktikalnya, amat sukar untuk
dilaksanakan. Kita boleh makan 2 mangkuk bayam setiap hari untuk
keperluan vitamins A, C and E, asid folik dan kalsium harian, tapi
realitinya, semangkuk pun kita kongsi satu keluarga.
Oleh
itu, makanlah bayam, campur dengan carrot, cendawan, masak dalam sup
chicken bone broth buatan sendiri, dan lengkapkannya dengan sebiji
VitaLea!
No comments:
Post a Comment