http://ilhamdapur.blogspot.my/2015/10/sweet-sour-fish-fillet.html
Assalamualaikum w.b.t..'Allahumma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa
fa'fuanni'..lauk ni pun guna fillet ikan kerapu yg beli 1kg tu, klu
masakan gini memang pabret 2 beradik tu..wpun guna isi ikan tapi sbb
xnpak rupe ikan, jdi xde masalah la..tpi klu dibuat gulai xmkn la plak,
memang layan la dgn nasi putih deh..xde lauk lain pun takpe, dah ckup
sedappp..klu kat msia susah jgk nk dpt isi ikan ni kan, maz xbleh dgn
isi ikan yg jual frozen kat pasaraya tu..kat sni pun ada jual, tpi
xpernah bli..tekak ni xbleh terima..rsanya lain semacam, pernah beli dlu
msa kat msia..bila dh defrost isinya jadi lembik mcm kain buruk, terus
msuk tong sampah, xjdi nk msak..Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan maaf
atas segala khilaf yg ada..
Bahan-bahan
- 300g fillet ikan, potong saiz 1 inci - maz guna isi ikan hamour @ kerapu
- 1/2 cawan allpurpose flour/tepung gandum
- 1/4 sudu kecil baking powder
- 1 biji telur - kocok
- 3 ulas bawang merah - tumbuk lumat
- 1 ulas bawang putih - tumbuk lumat
- 6 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- garam/serbuk pati, gula secukup rasa
- 1 labu bawang besar - dadu kasar
- 1 biji tomato - dadu kasar
- 1 biji lada benggala
- minyak masak secukupnya
1. Cuci isi ikan dan toskan.
2. Dalam kuali panaskan minyak secukupnya untuk menggoreng.
3. Masukkan tepung dan baking powder dalam plastik, goncang biar sebati, kalau nak letak secubit garam pun boleh juga.
4. Dalam mangkuk besar satukan telur dan ikan, gaul biar telur menyaluti isi ikan sepenuhnya.
5. Amik isi ikan dalam telur tadi dan masukkan dalam plastik tepung,
goncang-goncangkan biar ikan bersalut dengan tepung sepenuhnya, kemudian
masukkan satu-satu dalam minyak yang telah panas dan goreng biar
sedikit garing dikedua bahagian, angkat dan ketepikan, goreng sampai
habis.
6. Dengan kuali lain, masukkan minyak untuk menumis secukupnya, tumis
bahan tumbuk biar sedikit layu kemudian masukkan lada benggala.
7. Masukkan semua jenis sos, bawang besar dadu, tomato, sedikit air dan
kacau sebati, masak biar mendidih sekejap dan perasa secukup rasa dengan
gula, garam atau serbuk pati.
8. Masukkan isi ikan, kacau balik dan masak biar ikan mesra dengan bahan sos.
klu nk guna isi ayam pun boleh utk masak ni..kat sini dlm pasar masih
lgi guna alat penimbang jenis lama tu, yg guna batu sebagai
pemberatnya..jdi mereka timbang tu main agak je, rasa mcm banyk plak
guna penimbang gitu..
***jika
anda berminat menjadi ahli shaklee atau inginkan penerangan lebih
lanjut, atau ingin membeli anda boleh hubungi saya melalui :_
UMMI ZUBARI
SID 892671
atau,
jika anda berminat untuk berjumpa atau mendapatkan produk shaklee ini,
saya adalah pengedar aktif shaklee di BINTULU, SARAWAK….POS SELURUH
MALAYSIA, BRUNEI, SINGAPORE….
No comments:
Post a Comment